Pociťujete únavu, vyčerpanost, útlum, nechce se Vám po celodenním pracovním shonu do posilovny?
Není se co divit, většinou není čas ani na kvalitní stravování a odbudete se nějakým Fast Foodem v rychlém občerstvení. A výsledek se dostavil...
Jak asi může vypadat Váš trénink za takovýchto okolností a je možné tento nežádoucí stav zvrátit?
Ale ano, stačí těsně před plánovaným tréninkem, či jinou fyzickou aktivitou si vzít glukózu.
Proč?
Nízká hladina glukózy – tedy krevního cukru, odborně se tento stav nazývá hypoglykémie, je s velkou pravděpodobností pravou příčinou těch nežádoucích stavů malátnosti a útlumu.
Glukóza, hroznový cukr, nazývaný také dextróza je takzvaný monosacharid a ve společenství ostatních cukrů zaujímá zcela výjimečné postavení. Skládá se z té nejjednodušší molekuly, která se již nedá dále štěpit a pouze a jednoduše prochází přes střevní stěnu okamžitě do krve. A to je obrovská výhoda, kdy po vypití roztoku glukózy se hladina krevního cukru díky tomu velmi rychle - v průběhu několika minut - razantně zvýší. A nejednou se cítíme nabití energii a jsme schopni v posilovně doslova „ohýbat železa", že trénink má úplně jinou kvalitu a intenzitu snad ani není třeba dodávat...
A co uděláme po tréninku?
Opět použijeme glukózu – to je ta nejvhodnější doba pro její využití. Pokud jsme poctivě trénovali (nebo třeba šlapali několik hodin na kole), tak energetické zásoby jsou vyčerpány a my nutně - a to nejlépe ještě v posilovně - potřebujeme obnovit svalový glykogen, ten totiž není nic jiného než propojený velký počet molekul glukózy. Množství použité glukózy by mělo být přímo úměrné délce a intenzitě tréninku, tedy stavu vyčerpanosti a může se pohybovat až kolem 1 gramu na 1 kg tělesné váhy. Doporučuji zároveň použít i syrovátkový proteinový koncentrát (například Whey protein 80) v dávce 30 až 40 gramů, protože kombinace proteinů a glukózy převyšuje efekt samostatně podaných cukrů...
Co se vlastně po tréninku díky příjmu glukózy děje?
Jak již jsem popsal, dochází k okamžitému vstřebání a prudkému zvýšení krevního cukru (hyperglykémie) – a teď nastane jev, který nazýváme inzulinová anabolizace: téměř okamžitá reakce hormonu inzulinu, který glukózu doslova vytáhne z krevního oběhu do svalové buňky a tím zajistí obnovu svalového glykogenu. A co víc – dojde k superkompenzaci – tedy nejenom k obnovení, ale i k navýšení energetických zdrojů oproti původnímu stavu. Výsledek? Naše trénovanost se takto neustále zvyšuje a my máme více a více energie...
Glukóza je opravdu pro náš organismus nepostradatelná a její minimální denní potřeba je kolem 150 gramů. A jen samotný mozek ji spotřebuje celých 25%, protože je jediným zdrojem jeho výživy (a pak se nedivte, že jste při hypoglykemii tak unavení). Ovšem to zdaleka neznamená, že toto množství máte také zkonzumovat! Organismus si v podstatě veškerý přijatý cukr dokáže přeměnit na glukózu, včetně toho nejobvyklejšího, tedy řepného (ten se ovšem jako disacharid musí poměrně složitě trávit). Výhodou glukózy je i skutečnost, že je o 20% méně sladivá oproti řepnému cukru a tím ji můžeme použít větší množství, aniž by byl nápoj přeslazený. Nejenom vodu, ale i čaj, káva (kombinace s kofeinem je velmi vhodná) nebo mléko můžeme použít jako rozpouštědlo glukózy. Těsně před tréninkem, i v jeho průběhu, když se dostaví krize, ale hlavně po tréninku, je použití glukoźy téměř nezbytné. Pokud chcete dosáhnout optimálního zotavení, tak mějte glukózu vždy „po ruce"!
NUTRIČNÍ HODNOTY
ve 100 g | |
Energetická hodnota | 1520kJ/363kcal |
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 99,5 g |
Tuk | 0 g |
Složení: glukoza
Upozornění: Potravina určená pro zvláštní výživu. Vhodné pro sportovce.