Para ořechy jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamíny E, minerály, jako hořčík, selen, fosfor, železo, zinek. Mají příznivý účinek na nervový systém, proto se doporučují při odvykacích kúrách, při nervovém vyčerpání, duševní slabosti a špatné koncentraci. Působí příznivě nejen na paměť, ale i na pleť a vlasy. Více
Para ořechy plné bílkovin, B a E vitamínů, minerálů a omega mastných kyselin
Para ořechy nebo brazilské ořechy, jak se jim často říká, protože pocházejí z Jižní Ameriky, jsou bohatým zdrojem bílkovin. Obsahují více než 66% tuků, vitamín B1 (1 mg na 100 g - což je více než v mase, mléce a vejcích), B6, B3, vitamín E, železo, hořčík, draslík, selen, fosfor a zinek. V poměru na 100g váhy jsou tyto ořechy největším přírodním zdrojem hořčíku, 376mg na 100g.
Para ořechy se doporučují hlavně při nervovém vyčerpání a duševní slabosti, výpadcích paměti, špatné koncentrace atd. Kvůli vysokému obsahu vitamínu B1 a jeho příznivému účinku na nervovou soustavu by měli jíst para ořechy i ti, kteří se snaží přestat kouřit. (Více vitamínu B1 obsahují už jen pšeničné klíčky, pivní kvasnice, slunečnicová semínka a piniové oříšky). Pomáhají při různých odvykacích kúrách, depresi, podrážděnosti, špatné koncentraci. Díky vysokému obsahu omega mastných kyselin působí příznivě na pleť, vlasy a paměť.
Para ořechy a jejich účinné látky
Obsahují bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, železo, vápník, sodík, fosfor, draslík, hořčík, zinek, měď, mangan, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, betain, cholin, kyselinu listovou, pantotenovou a linoleovou.
Jejich účinky
- obsahují hořčík, který je prospěšný pro svaly (i srdce), nervovou soustavu a zastávají i některé metabolické funkce
- obsahují fosfor, který je důležitý pro kosti a zuby
- obsahují měď, která pozitivně ovlivňuje činnost štítné žlázy a ochraňuje tkáně
- obsahují vitamín E, který prospívá zralé pleti
- podporují růst vlasů a ovlivňují kvalitu nehtů
- obsahují draslík, který potřebují všechny buňky, tkáně a orgány ke svému správnému fungování
- obsahují bílkoviny složené z 18-ti aminokyselin, které jsou základem výživy každého člověka a zvláště důležité jsou pro sportovce
- obsahují selen, který může být nápomocný i při bolestech kloubů
Para ořechy a jejich výhody
- podporují obranyschopnost
- chrání buňky před radikály
- jsou skvělá prevence vzniku rakoviny
- podporují trávení
- zlepšují vyprazdňování
- pročišťují trávicí trakt
- podporují vylučování žluče
- urychlují metabolismus
- podporují činnost jater
- jsou prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- snižují vysoký cholesterol v krvi
- zpevňují a zprůchodňují cévy
- jsou prevence proti vzniku osteoporózy
- uklidňují nervový systém
- zlepšují činnost mozku a paměti
Kolik jich můžete sníst?
Doporučená denní dávka para ořechů při hubnutí je maximálně 10 - 15 gramů, 2 - 3 krát týdně přidáním do různých jídel nebo jako svačina. Doporučená denní dávka para ořechů při udržení hmotnosti a jako prevence vzniku různých onemocnění je 25 gramů 3-krát týdně.
Tabulka nutričních hodnot
Nutriční hodnoty | 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 2742,4 kJ / 655 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 12 g |
z toho cukry | 2,3 g |
Vláknina | 8 g |
Tuky | 66 g |
z toho nasycené tuky | 15 g |
Minerály | 100 g |
---|---|
Železo | 2,8 mg |
Vápník | 167 mg |
Hořčík | 390 mg |
Fosfor | 710 mg |
Draslík | 654 mg |
Sodík | 3,2 mg |
Zinek | 4,35 mg |
Mangan | 1,36 mg |
Měď | 1,9 mg |
Selen | 1900 ug |
Omega 3 kyseliny | 19,5 mg |
Omega 6 kyseliny | 20500 mg |
Vitamíny | 100 g |
---|---|
Vitamín A | 1,5 IU |
Vitamín B1 | 1 mg |
Vitamín B2 | 0,15 mg |
Vitamín B3 | 0,9 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín C | 0,85 mg |
Kolín | 30 mg |
Betain | 0,35 mg |
Vitamín E | 4,9 mg |
Kyselina pantotenová | 0,3 mg |
Kyselina listová | 26 ug |
Kyselina linolová | 28000 mg |