Co je kombucha?
Kombucha je fermentovaný nápoj a přestože základní surovina připomíná houbu, nejedná se o houbu v pravém slova smyslu. Přesněji řečeno jde o speciálně vyšlechtěnou mikrobiální kulturu, která je zodpovědná za celý fermentační proces.
Černý čaj jako základ výborné kombuchy
Základ naší kombuchy tvoří černý čaj Pu-erh, který má s kombuchou společného víc než dost. Pu-erh má své kořeny v čínské provincii Yunnan a podobně jako tento fermentovaný černý čaj, není ani kombucha ve východní Asii žádnou novinkou. Oba patří mezi starodávné nápoje s působivou historií a pozitivními přínosy pro tělo i mysl.
Nepasterizovaná a nefiltrovaná
Kombucha je sama o sobě produktem mnoha významných látek a probiotických kultur. Aby si tyto látky zachovala, kombuchu dále nepasterizujeme ani nefiltrujeme. Díky tomu si může vysloužit označení RAW a jako takovou je zapotřebí kombuchu uchovávat v lednici, aby nedošlo k jejímu znehodnocení.
Jak chutná kombucha?
Kombucha má sama o sobě výraznou chuť. Od prvního ochutnání kombuchy může odradit lehce octová chuť. Nicméně naše kombucha obsahuje vyšší obsah bakterií mléčného kvašení a díky tomu nemá kombucha svou octovou pachuť. Její chuť je jemnější a perfektní se snoubí s citronovou trávou, která jí dodá svěží nádech.
Kombucha a trávení
Naše střeva jsou osídlena miliardami bakterií a mikroorganismů, které mají pro naše zdraví nepostradatelný význam. Představte si mikrobiom jako různorodou komunitu organismů, kdy na jedné straně stojí bakterie, které nám škodí a na straně druhé bakterie, které nám pomáhají. K dosažení rovnováha mezi těmito bakteriemi nám mohou pomoci některé potraviny. Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kimchi nebo právě kombucha obsahují živé mikroorganismy. Jelikož je kombucha produktem fermentace, vzniká řada probiotických kmenů, které jsou důležité pro vyvážený střevní mikrobiom. Kombucha je díky procesu fermentace bohatá na probiotické kmeny především z řady saccharomyces.
Kdy si dopřát kombuchu?
Kombucha obsahuje kolonii bakterií a kvasinek, které jsou po smíchání s cukrem zodpovědné za zahájení fermentačního procesu. Díky tomu je bohatá nejen na probiotické kmeny, ale také na enzymy. Proto je kombucha výborným nápojem po jídle, kdy podpoří trávení a minimalizuje pocity těžkého žaludku. Kombuchu doporučujeme otevírat vychlazenou, v opačném případě může vypěnit.
Výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 44 kJ / 11 kcal |
Tuky | < 0,1 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | < 0,01 g |
Sacharidy | 2,7 g |
- z toho cukry | 2,5 g |
Bílkoviny | < 0,1 g |
Sůl | < 0,01 g |
Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku!
Složení: (96%) nálev z černého čaje a citronové trávy (pitná voda, černý čaj, citronová tráva), cukr, kvasinkové kultury, bakterie mléčného kvašení.
Původ: Vietnam
Distributor: BRAINMARKET s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: Po otevření ihned spotřebujte. Skladujte na tmavém a chladném místě, při teplotě +2 až +8 °C. Nevystavujte slunečnímu záření či mrazu. Obsahuje přirozeně vyskytující se alkohol do 1,2% obj. Jemný zákal nebo shluky živých kultur nejsou závadou. Není určeno pro děti do 3 let.
Hmotnost: 330 ml