Co je kombucha?
Kombucha je fermentovaný nápoj a přestože základní surovina připomíná houbu, nejedná se o houbu v pravém slova smyslu. Přesněji řečeno jde o speciálně vyšlechtěnou mikrobiální kulturu, která je zodpovědná za celý fermentační proces.
Zelený čaj jako základ výborné kombuchy
Pro základ kombuchy jsme zvolili zelený čaj, který není jen zdrojem kofeinu, ale také katechinů. Polyfenolických sloučenin, které propůjčují nápoji silné antioxidační vlastnosti. Fermentací se navíc zvyšuje antioxidační účinek obsažených látek oproti běžnému čaji. Zelený čaj je výborný základ pro kombuchu, protože se tím ještě násobí jeho vliv na zvýšení energie. Proto se po vypití budete cítit plní elánu. Přestože je k výrobě kombuchy zapotřebí cukr, jeho množství je natolik malé, že jej lze označit za nízkokalorický nápoj.
Nepasterizovaná a nefiltrovaná
Kombucha je sama o sobě produktem mnoha významných látek a probiotických kultur. Aby si tyto látky zachovala, kombuchu dále nepasterizujeme ani nefiltrujeme. Díky tomu si může vysloužit označení RAW a jako takovou je zapotřebí kombuchu uchovávat v lednici, aby nedošlo k jejímu znehodnocení.
Jak chutná kombucha?
Kombucha je vyrobena ze zeleného čaje, trošky cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Kombucha má sama o sobě výraznou chuť. Od prvního ochutnání kombuchy může odradit lehce octová chuť. Nicméně naše kombucha obsahuje vyšší obsah bakterií mléčného kvašení a díky tomu nemá kombucha svou octovou pachuť.
Navíc je zde v tandemu s bazalkou posvátnou neboli tulsi, která ji dává bylinnou sladkokyselou osvěžující chuť. Samotná bazalka posvátná je významnou bylinnou v ajurvédě, protože podporuje zdraví srdce a dýchacího systému, pomáhá k vykašlávání, dodává vitalitu a eliminuje stres.
Kombucha a trávení
Naše střeva jsou osídlena miliardami bakterií a mikroorganismů, které mají pro naše zdraví nepostradatelný význam. Představte si mikrobiom jako různorodou komunitu organismů, kdy na jedné straně stojí bakterie, které nám škodí a na straně druhé bakterie, které nám pomáhají. K dosažení rovnováha mezi těmito bakteriemi nám mohou pomoci některé potraviny. Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kimchi nebo právě kombucha obsahují živé mikroorganismy. Jelikož je kombucha produktem fermentace, vzniká řada probiotických kmenů, které jsou důležité pro vyvážený střevní mikrobiom. Kombucha je díky procesu fermentace bohatá na probiotické kmeny především z řady saccharomyces.
Kdy si dopřát kombuchu?
Kombucha obsahuje kolonii bakterií a kvasinek, které jsou po smíchání s cukrem zodpovědné za zahájení fermentačního procesu. Díky tomu je bohatá nejen na probiotické kmeny, ale také na enzymy. Proto je kombucha výborným nápojem po jídle, kdy podpoří trávení a minimalizuje pocity těžkého žaludku. Kombuchu doporučujeme otevírat vychlazenou, v opačném případě může vypěnit.
Výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 48 kJ / 12 kcal |
Tuky | < 0,1 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | < 0,01 g |
Sacharidy | 2,9 g |
- z toho cukry | 2,7 g |
Bílkoviny | < 0,1 g |
Sůl | <0,01 g |
Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku!
Složení: (90%) nálev ze zeleného čaje a tulsi (pitná voda, zelený čaj, tulsi), cukr, kvasinkové kultury, bakterie mléčného kvašení.
Původ: Česká republika
Distributor: BRAINMARKET s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: Po otevření ihned spotřebujte. Skladujte na tmavém a chladném místě, při teplotě +2 až +8 °C. Nevystavujte slunečnímu záření či mrazu. Obsahuje přirozeně vyskytující se alkohol do 1,2% obj. Jemný zákal nebo shluky živých kultur nejsou závadou. Není určeno pro děti do 3 let.
Hmotnost: 330 ml